torsdag 16 september 2010

Heejj!
Fyraprocentsspärren kallas den regel i regeringsfomren som föreskriver att endast partier som får minst fyra procent av rösterna i riksdagsval i sverige får delta i fördelninge av platser (mandat). Ett sånt parti deltar i fördelningen av de 310 fasta mandaten i riksdagsvalkretsarna och de 39 utjämningsmandaten som ska se till att antalet riksdagsplatser fördelas proportionerligt. Ett parti som kommer över den gräns får därför minst 14 mandat i riksdagen.
En valförätttare är en tjänsteman som arbetar i samband med val till politiska församlingar och vi folkomröstningar. Valförrättaren har hand om vallokalen och räknar röster. Valförrättarna är utsedda av vvalnämnden i vaje kommun. I svenska folkomröstningar tas en röstlängd fram 30 dagar innan ett val och innehåller barra de personer med rösträtt i det kommande valet. Väljarna prickas av på röstlängden, vid en vallokal, efter att man röstat.
Val till riksdagen har vi söndagen den 19 september 2010. Den som inte kan rösta på valdagen kan förtidsrösta  i en röstningslokal och det är kommunen som betämmer var. Annars röstar man i en speciell röstningslokal på valdagen. Man går in tar valsedlar och kuvert sen går man in bakom ett skynke och lägger i röstsedlar i kuvert, man kan rösta både till kommun landsting och riskdagen. Sen går man fram och blir avprickat i röstlängden och kuverten stoppas i förslutna lådor.

Hejdå!! :))

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar